EUR-MED certificaat

EUR-MED certificaat

Een EUR-MED is een oorsprongspapier waarmee korting of vrijstelling kan worden verkregen, wat ook wel tariefpreventie wordt genoemd. Het certificaat wordt afgegeven om in een ander land douanerecht te claimen.

Wat is een EUR-MED certificaat?

Een EUR-MED-document is geldig wanneer u handelt met landen waar de Pan-Euro-Mediterrane overeenkomst geldt. Het certificaat is een overeenkomst die tariefpreferentie mogelijk maakt. Met andere woorden: er kan korting worden verschaft of vrijstelling worden geboden op invoerrechten. Het EUR-MED-document toont de preferentiële oorsprong van goederen en is een variant op het EUR.1 document.

Wanneer heb ik een EUR-MED certificaat nodig?

Het EUR-MED-certificaat is enkel geldig in landen die de Pan-Euro-Mediterrane-overeenkomst hebben getekend. Deze overeenkomst stelt landen in staat om grondstoffen en producten mee te laten tellen voor de zogeheten cumulatie (of oorsprongsbepaling).

De volgende landen vallen onder de EUR-MED:

  • Landen binnen de Europese Unie;
  • Turkije;
  • EFTA (waaronder Noorwegen, Zwitserland en IJsland);
  • Het Middellandse Zeegebied (waaronder Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël en Libanon);
  • Moldavië;
  • De westelijke Balkan (waaronder Servië, Albanië en Bosnië-Herzegovina).

EUR-MED-certificering door ervaren douanekantoor

Natuurlijk is het mogelijk om zelfstandig de EUR-MED-certificering op orde te maken. Echter vraagt dit in veel gevallen om de expertise en ervaring van een professional. Het gebruik van een EUR-MED-certificaat is niet verplicht en de regelgeving van EUR-certificaten kan variëren.

Zeker zijn van de juiste certificering voor uw transport? Neem dan contact op met WA Customs. Wij maken uw huidige situatie inzichtelijk en garanderen de juiste documenten voor uw goederen. Het kantoor van WA Customs is te bereiken van maandag tot en met vrijdag, tussen 7:00 en 21:00 en op zaterdag tussen 10:00 en 14:00. Telefonisch contact opnemen kan via +32 (0)3 664 96 72 of stuur een e-mail naar info@wacustoms.be.

Vragen? Neem contact met ons op